Tüm dünyada ve ülkemizde ne yazık ki gıda sektörünü istismar eden, sahte yiyecek ve içecek satarak daha fazla kar elde etmeyi amaçlayan birçok kişi ve firma mevcut. Her yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan gıda listesinde oldukça fazla firma ve gıda bulabilmek mümkündür.
Her yıl düzenli olarak denetimler yapılsa da hileli yiyecek ve içecek üretimi yapan firmalar bu yanlış tutumlarından vazgeçmiyor. Et ve süt ürünleri, yağ, bal, sporcuların kullandığı takviye gıdalar, çikolatalar ve enerji içecekleri gibi birçok yiyecek ve içecekte hile veya taklit yapılmaktadır. Bu günlerde sizler de daha dikkatli olarak bu gıdaları tespit edebilirsiniz.
Hileli Yiyecek ve İçecekler Nasıl Anlaşılır?
İnsan sağlığını tehdit eden birçok hileli gıda piyasada dolaşmaya devam ediyor. Bunun önüne geçmek ne yazık ki mümkün görünmüyor. Her yıl düzenli denetleme yapılmasına rağmen hileli gıdalara rastlamaya devam ediyor. Bu duruma kesin çözüm bulunamasa da, tüketici bilinçlendirilerek cevaplar bulmak mümkündür.
Art niyetli üreticiler daha fazla satış yapmak ve kar elde etmek adına hilelere başvurabilmektedir. Zeytin’de tekstil boyası, kırmızıbiberde kiremit tozu ve bayat tavukların çamaşır suyu ile beyazlatılması gibi hilelere sıkça başvurulabilmektedir.
Kesin bir yöntem olmamakla beraber, bazı taktiklerle hileli yiyecek ve içecekler bulunabilir. Örneğin piyasa fiyatı belli olan bir ürünü piyasa fiyatının çok altında bir paraya satın alacaksanız o gıdanın hileli olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Zira piyasa fiyat aralığı belli olan bir ürünün çok daha ucuza satılması neredeyse imkânsızdır. Böyle bir durulma karşılaştığınızda ilk bakmanız gereken kriter ürünün içindekiler kısmı ve üretim-tüketim tarihi olmalıdır. Tüketim tarihi çok yakın olan ürünleri tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.
En fazla sahtecilik yapılan ürünlerden birisi baldır. Genel olarak glikozla bal aroması karıştırılarak bal diye satılmaktadır. Glikoz miktarı fazla olan ballar yine sahte bal olarak nitelendirilmektedir. Normalde bal daha katı ve kokusuzudur. Sahte balın rengi doğal bal rengine göre daha açıktır.
Antep fıstığı yerine bezelye tozu, diğer ürünlerde ise kireç tozu, leblebi tozu ve buna benzer daha ucuz maddeler kullanılabilmektedir. Üretim tarihi ve ambalajı olan paketli ürünleri almanız kesinlikle sizi bir tık daha koruyacaktır. En fazla sahtecilik açık satılan yiyecek ve içeceklerde yapılmaktadır.
Et ve süt ürünlerinde de yine oldukça fazla hile yapılmaktadır. Yoğurdun içine katılan nişasta, kıymanın içindeki tavuk kemiği yapılan hileler arasında yer almaktadır. Bu nedenle, promosyonlar dışında fiyatı çok ucuz olan ürünlerden mutlaka uzak durulmalıdır.
Hileli Yiyecek ve İçeceklerden Korunmanın Yolları Nelerdir?
- Ambalajsız ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Üretim ve tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir.
- Promosyonlar hariç piyasa fiyatının çok altında olan ürünler alınmamalıdır.
- Meyve ve sebzelerin normal boyutlarından çok daha büyük olması hormonlu olduklarına işaret edebilir.
- Ürünlerin normal şekillerinden farklı olması hormonlu olabileceğini gösterir.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın denetlemiş olduğu firmalar ve ürünleri incelenmeli ve denetlemeler takip edilmelidir.
Bu önerileri dikkate alarak, hileli yiyecek ve içeceklere karşı kendi önlemlerinizi alabilirsiniz.