Anasayfa Trendomi Google Sıralamaları Neye Göre Yapıyor?

Google Sıralamaları Neye Göre Yapıyor?

17
0
Google Sıralamaları Neye Göre Yapıyor

Arama motoru sonuçları birçok website, blog ve firma sahibi için oldukça önemli bir yer işgal ediyor. Bunun en temel sebebi olarak da sıralamada üstlerde yer alan websitelerin ziyaretçi pastasından aslan payını alması olarak gösterilebilir. Fazla ziyaretçi çeken websiteleri reklamlardan daha fazla gelir elde edebiliyor ve sıralamalar maddi geliri doğrudan etkiliyor. Bu nedenle birçok webmaster arama motoru sıralamalarında üstlerde yer almak adına SEO çalışmaları yapmaktadır.

Google sıralamaları bir kritere göre yapılmamaktadır. Yaklaşık 200 faktör arama sonuçlarının belirlenmesinde rol oynamakta, bu faktörlerin bazıları ise diğerlerinden daha ön plana çıkmaktadır. Arama sonuçlarında esasa amaç, arama yapan ziyaretçilere en iyi bilgileri ve sonuçları sunabilmektir. Bu nedenle içerikler, websitesi, tasarım, açılış hızı, domain ve daha birçok kriter Google sıralamaları üzerinde önemli rol oynuyor. İşte Google sıralamaları neye göre yapıyor sorusunun kısa cevapları:

1. Domain

Domain yani alan adı sıralamaları belirleyen önemli faktörlerin başında gelmektedir. Ziyaretçi bir arama yaptığında, arama yaptığı kelimenin alan adı içerisinde yer alması o domain’i diğerlerinden bir adım öne çıkaracaktır. Ayrıca alan adı yaşı, domain tescil uzunluğu, geçmişi ve alan adının kime ait olduğunun sorgulanabilmesi alan adı ile ilgili önemli sıralama kriterleri arasında yer almaktadır. Google sıralamalarında üstlerde yer almak isteyen kişilerin hedefledikleri kelimelerle ilgili alan adına sahip olmaları oldukça avantajlı olmalarını sağlayacaktır.

2. İçerik

İçeriğin okuyucuya fayda sağlaması sıralamaları doğrudan etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ziyaretçilerin arama yaptıkları anahtar kelimelerin içerikte yer alması, içeriğin kelime uzunluğu, anahtar kelime oranı, h1, h2, h3 etiketlerinin kullanımı, görsel etiketleri ve içeriğin paylaşılabilir olması arama sonuçlarına etki etmektedir. Google sıralamaları, arama yapan ziyaretçiye en iyi sonucu sunacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Yani ziyaretçinin sorularına cevap vermeyen bir içeriğin ilk sıralarda hatta ilk sayfada bile yer alması mümkün değildir.

3. Tasarım

Website’nin mobil uyumluluğu, SSL sertifikası kullanıp kullanmadığı, ziyaretçi tarafından sitede kolay bir biçimde dolaşılabilmesi, site açılış hızı ve tasarımla ilgili diğer kriterler arama sonuçlarına etki etmektedir. Özellikle site açılış hızı hosting firması ile alakalı olduğu kadar tasarımla da ilgilidir. Tasarımın sade ve kaliteli bir şekilde kodlanmış olması, sitenin iyi bir sunucuda barındırılması site açılış hızına doğrudan etki edecektir.

4. Site Popülerliliği

Website popülerliğinden kasıt sitenin içeriklerinin paylaşılabilir ve tamamen okunabilir olmasıdır. İçeriklere yapılan yorumlar, ziyaretçilerin websitede kalma süreleri ve sitenin sosyal ağlarda paylaşılması Google sıralamaları için önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Paylaşılabilir, farklı, ilgi çeken içerikler paylaşım sayısını arttırmaktadır. Google sıralamalarında etkileşim alan popüler içerikler daha üst sıralarda listelenmektedir. Ayrıca websitenin sosyal medya ağlarında yer alan hesapları da popülerlik kriterleri arasında yer almaktadır.

Ziyaretçi sayısının fazla olması ve ziyaretçilerin websitesinde uzun süre kalması o websitenin popüler olduğuna işaret eden kriterler arasındadır.

5. Diğer Arama Kriterleri

Tüm bu arama kriterleri website ve blogların arama motoru sıralamasındaki yerlerinin doğrudan etkileyecek kriterler arasında yer almaktadır:

  • Alan adı tescil süresi
  • Başlıkta anahtar kelime kullanımı
  • Özgün ve güncel içerik
  • İçerik kelime uzunluğu
  • H1 etiketi, başlık ve açıklama kısmında anahtar kelime kullanılması
  • Anahtar kelime oranı (%1-2)
  • Görsel optimizasyonu
  • Resim etiketleri
  • H2 ve H3 etiketlerinde anahtar kelimeye yer verilmesi
  • İçerik güncellenme sıklığı
  • Site dışı linkler
  • Backlink sayısı ve kalitesi
  • URL uzunluğu, yolu ve dizisi
  • Faydalı içerik
  • Çok sayıda link çıkılması
  • Site düzeni

Bu kriterlerin daha fazlası Google sıralamaları neye göre yapıyor sorusunun cevapları arasında yer almaktadır. Toplam 200’e yakın kriterin tamamını uygulamanız ve bu kriterlere uymanız imkânsızdır ancak ne kadar fazla kritere uyarsanız o kadar fazla üst sıralara tırmanırsınız.

Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız içerik kalitesine, içeriğin paylaşılabilir olmasına ve okuyucuya sağladığı faydaya ekstra önem vermelisiniz.

Google Rank Brain Nedir

6. Google Rank Brain

Google arama sonuçlarına iyileştirmek adına birçok sistemden faydalanmakta, bunun sonucunda ise arama yapan ziyaretçilere en iyi sonucu sunmayı amaçlamaktadır. Daha önce bilindiği üzere Google “Humming Bird” algoritması ile sıralama sonuçlarını belirliyordu. Google Rank Brain’de “Humming Bird” algoritmasının yeni versiyonu olarak ortaya çıkmıştır.

Rank Brain, makine öğrenimine ve deneyimine uzanan bir algoritma olarak daha iyi arama sonuçlarını belirlemektedir. Arama yapıldığında bu sorguları insan gibi değerlendiren algoritma, kişinin en fazla ihtiyaç duyduğu sonuçları üst sıralarda çıkarmaktadır.

Oldukça gelişmiş bir Google algoritması olan Rank Brain ile fayda sağlamayan ve sırf üst sıralarda çıkmak için yazılmış içerikler artık üst sıralarda yer alamayacak.

Google Rank Brain Nasıl Çalışır?

Google Rank Brain algoritması, makinelerin de insanlar gibi düşünmesini ve sorulan sorulara insanlar gibi yanıt vermesini amaçlayan bir sistemdir. “Makine Zekâsı” kavramı ile çalışan Rank Brain, arama sonuçlarının tam olarak aranılan soruya cevap vermesi amacıyla geliştirilen bir algoritmadır.

Google bu algoritma ile arama yapan kişilerin aslında tam olarak ne aramak istediğini ve hangi sorulara cevap aradıklarını analiz edip anlamaya çalışıyor. Rank Brain tam olarak bilmediği veya anlamlandıramadığı bir arama sonucu ile karşılaştığında bu arama terimlerinin en yakın terim ile bağdaştırarak anlamlandırmaya çalışıyor.

Ayrıca hangi arama sorgusunun hangi arama sonucu ile tam olarak eşleşeceğini de yine Google Rank Brain tahmin edebiliyor. Bu bağlamda sadece bir anahtar kelime veya konu üzerine odaklanılarak üretilen içerikler artık eskisi gibi etkili olmamaktadır ve artık, insan gibi düşünebilen makinelerin öğrenmesini ve insanlara daha iyi bir hizmet sağlamasını amaçlayan bir sistem olarak ortaya çıkmaktadır.

Google Rank Brain’in Arama Sonuçlarına Faydaları

Google daha önce de arama sonuçlarını iyileştirmek adına farklı algoritmalar sunmuştu. Ancak Google Rank Brain diğer algoritmalardan farklı olarak kendi kendine öğrenebilen ilk Google algoritması olarak ön plana çıkmaktadır.

Ziyaretçilerin ana odak kelimeleri haricinde yan anahtar kelimeler kullanarak yapacağı aramalarda da üst sıralarda bulunmak adına, artık içerikler yan anahtar kelimeler kullanılarak yazılmalıdır. Yani 10 kişi arama yaptığında çıkan arama sonucu 1 kişinin kelimeleri değiştirerek veya farklı bir şekilde arayarak yapacağı arama ile değişmeyecektir.

Google Rank Brain yapılan arama sonuçlarının daha iyi ve etkili olmasını amaçladığından dolayı web site sahipleri de artık ziyaretçilerin bir konu ile ilgili neleri ne şekilde arayabileceğini tahmin ederek, anahtar kelimeleri buna göre belirlemeleri gerekecektir.

Önceki İçerikAlzheimer Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri
Sonraki İçerikTavla Nedir, Tavla İsmi Nereden Gelir?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz