Sma hastalığı, küçük yaşlarda görülmeye başlayan genel olarak sinir sistemi merkezli olarak ortaya çıkan genetik bir rahatsızlıktır. Özellikle, kaslar üzerinde etkili olan sinir sisteminin zarar görmesi ve kasların hareket yetilerini kaybetmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Sma Hastalığı Tipleri
Sma hastalığında tipler olarak adlandırılan kategoriler, hastalığın evrelerini göstermekte ve ilerleme süreçleri hakkında bilgi vermektedir.
Tip 1: Werdnig Hoffmann olarak da adlandırılan bu evre hastalıkta en ağır evre olarak nitelendirilir. Özellikle doğumla birlikte ortaya çıkan hastalıkta bebekler önemli ölçüde solunum rahatsızlığı yaşar, herhangi bir kas hareketi yapamaz.
Tip 2: Hastalığın derecesi biraz daha hafif bir evrededir. Yine bebeklerde ortaya çıkan bu rahatsızlık bebeklerde yürüme kaybına neden olur. Oturma ya da dönme gibi eylemler yapılırken, yürüme gibi yetiler yerine getirilemez.
Tip 3: Kugelberg Welander olarak da adlandırılan bu evre diğer evrelere göre en hafif geçen evredir. Genel olarak 1 yaşından büyük bebeklerde görülür ve sadece kaslarda zayıflık söz konusudur. Özellikle, yoğun tempolu kas hareketleri düzenli şekilde yerine getirilemez.
Sma Hastalığı Neden Olur?
Rahatsızlık doğuştan gelmekle birlikte, omurilik üzerindeki hareketli sinir dokusunun tahrip olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Özellikle, kasların hareket ettirilmesinde görevli sinir sisteminin doğuştan gelen problemler nedeni ile zarar görmesi ve kasların hareket yetilerinin kısıtlanması sonucu rahatsızlık baş gösterir.
Sma Hastalığı Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?
Sma hastalığı genetik bir sinir sistemi bozukluğu olduğu için genel olarak bebeklerde kas hareketlerinin yeterli seviyede yapılamaması sonucunda anlaşılır. Belirtileri arasında hastalığın evresine göre yürüyememe, solunum almada problem yaşama, hareketli kas dokusundaki zaaflık gibi unsurlar sayılabilir.
Sma Hastalığı Ölümcül Müdür?
Sma hastalığı evrelere göre farklı tedaviler uygulanan bir rahatsızlıktır. Evrelerin taşıdığı risklere göre rahatsızlık ölümcül olarak nitelendirilebilir. Fakat kök hücre ya da gen tedavisi yardımı ile rahatsızlık sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için çalışmalar devam etmektedir.
Sma Hastalığı Yaşam Süresi
Sma hastalığında yaşam süresi hastalığın evrelerine göre değişmektedir.
- Tip 1 evresinde yaşam süresi doğumdan itibaren 2 yıl,
- Tip 2 evresinde yaşam süresi doğumdan itibaren 5 ya da 10 yıl,
- Tip 3 evresinde yaşam süresi ise normal seyrinde olarak belirtilir.
Sma Hastalığı Tedavisi Var Mı?
Sma hastalığında kök hücre tedavisi 2. ve 3. tip evredeki hastalar için uygulanabilmektedir. Yapılan kök hücre nakli tahrip olmuş sinir sistemi üzerinde etki ederek, sinir sistemini ve kasları yenileyici bir hale dönüştürmektedir.
Sma Hastalığı Hemşirelik Bakımı
Sma hastalığında hemşirelik bakımı özellikle tip 1 ve tip 2 evresindeki hastalar için oldukça önemlidir. Temel ihtiyaçların giderilmesinde ve beslenme gibi zaruri ihtiyaçların çözümünde hastalık ile ilgili uzman bir hemşire bakımı büyük önem taşımaktadır.
Sma Hastalığı Derneği
Sma hastalığı derneği, bu rahatsızlığı yalayan kişilerin etkin şekilde toplumda yer alması ve hastalık ile ilgili gerekli farkındalığın yaratılması için oluşturulmuş bir dernektir. Özellikle hastalara ve hasta yakınlarına destek olan dernek, hastaların menfaatleri için de gerekli sağlık gelişmelerini takip ederek, toplumsal iyileşmenin de önünü açmaktadır.