Ramazan ayının içinde bulunduğu mevsim itibari ile günlük yaklaşık 16 saat civarında oruçlu geçirilen bir zaman dilimi olacaktır. Ramazan ayı bir nevi iyileştirme ve dinlenme ayı olarak kabul edilebilir. Nasıl ki 11 ay bilfiil çalışan bir fabrika 1 ay bakıma alınırsa, insan vücudu da aynen bunun gibi 11 aylık temponun ardından dinlenmesi gerekir. Ramazan ayı bu iş için bulunmaz bir fırsattır. İftar ve sahur sofralarında ağır tabir edilen yemeklerden ve aşırı yemekten kaçınarak vücudu yormadan ve dinlendirerek bir sonraki 11 aya hazırlamak gerekir. Unutulmaması gereken bir noktada amaç çok yemek yiyerek gün boyu tok kalmak değil açlığı da hissederek yıl boyunca aç kalanları anlamak olmalıdır. Velhasıl Ramazan’ın hem sıhhat hem de ders veren yönlerini bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu itibarla sıhhat bulmak açısından verilen tavsiyeler göz ardı edilmemelidir.
İftarda dikkat edilmesi gerekli hususlar
- Su tüketimine önem verilmelidir. Fazla soğuk olmayan oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, oruçla geçirilen sürede kaybedilen suyu vücudumuza tekrar kazandırır.
- İftara hemen ana yemekle başlamak yerine bir kâse çorba, biraz peynir, bir kaç zeytin, bir hurma, bir dilim çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği ile başlamak vücut şekerinizi dengeleyecektir.
- 10-15dk’lık bir aradan sonra ana yemek yenebilir. Ramazan boyunca iftarlarda yapılması planlanan ana yemekler, bir gün etli, bir gün zeytinyağlı olarak seçilmesi midenin yorulmaması açısından önemlidir.
- Cacık, yoğurt ve haydari gibi gıdalarla da kalsiyum ihtiyacı tamamlanmalıdır.
- Tatlılara dikkat edilmelidir. Yemekten sonra hemen yenen tatlılarla mide iyice yorulacaktır. Bunun yerine iftardan 2 saat sonra güllaç gibi yağsız ve hafif tür tatlılar tercih edilebilir.
- Çay vazgeçilmez alışkanlıklardan, onu da yemekten yaklaşık 2 saat sonra tüketmek, alınan gıdalardaki demiri öldürmeme adına önemlidir.
Sahurda dikkat edilmesi gereken hususlar
- Sahura muhakkak kalkılmalıdır. Çünkü oruçlu geçirilecek zaman diliminin 16 saat olduğu ve bunun yaklaşık 8 saatinin iş ile geçirileceği unutulmamalıdır.
- Sahurda mutlaka su tüketimi yapılmalıdır.
- Kahvaltı türü veya yemek türü tercih edilebilir, ancak bunlarda da aşırıya kaçmamalıdır.
- Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır. Eğer bu tür bir uygulama yapılırsa reflüye, aynı zamanda uyandığınızda ağızda kokuya sebep olur.