Hayatımızda insanların dikkatsizliğinden kaynaklı hastalıklar oldukça fazladır. Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen hastalıkta bu tür hastalıkların örneklerindendir. Kıl dönmesinin tıp dilinde adı pilonidal sinustür.
Kıl Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?
Kıl dönmesi, yapılan araştırmalara göre saçın dökülüp kuyruk sokumu bölgesinde kalması ve orda deri altına girmesinden dolayı oluşan bir hastalıktır.
Kıl Dönmesi Hangi Bölgelerde Oluşur?
Kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşsa da vücudumuz başka bölümlerinde de oluşabilmektedir.
Kıl dönmesi vücudumuzun:
- Koltuk altı bölümünde
- Göbek bölgesinde
- Yüz bölgesinde
- Bacaklarda görülür.
Ancak en çok kuyruk sokumu bölgesinde olduğu görülmektedir.
Kıl Dönmesinin Belirtiler Nelerdir?
Kıl dönmesinin belirtileri büyük ağrı yapan bir kitle veya vücudunuzda oluşan çukurlara kadar değişkenlik gösterebilir. Kıl dönmesi bulunan bölgede koyu renkli ve kanlı bir akıntı meydana gelir. Enfeksiyonla birlikte hastalığın görüldüğü bölge daha hassas bir hale gelir ve akıntı meydana gelmesine sebep olur.
Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesi iltihap oluşumuna kadar kendine belli etmez. Eğer oluşan iltihap şiddetli bir şekilde kendini gösteriyorsa kişide halsizlik, ateş ve bulantı meydana gelir. Belirtileri şiddetlenen kıl dönesi, belli bir noktadan sonra insanda oturma ve yürüme konusunda dahi zorlanmaya sebep olur. Bu kadar sorunu yaşayanlara acil müdahale edilmesi gerekmektedir.
Kıl Dönmesinin Tedavileri
Kıl dönmesi tedavisi ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürüp hastaya narkoz uygulanmaz bu sayede hasta narkozun yan etkilerine maruz kalmamış olur. Bu işlemde sadece sınırlı uyuşturma (lokal anestezi) uygulanır bu sayede işlem öncesi hastanın aç olmasına gerek olmaz. Dikişsiz bir işlem olduğu için iltihaplanma ve apseler oluşmaz.
Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
- Lazer
- Fenol
- Elektro Cerrahi
- Mikrosinüsektomi
- Gümüş Nitrat
- Radyofrekans
olmak üzere 6 yöntem bulunmaktadır. Kıl dönmesinin seviyesine göre bu teknikler birlikte ya da tek kullanılabilir.