Anasayfa Sağlık Gebelikte Dehidrasyon (Su-Sıvı Kaybı)

Gebelikte Dehidrasyon (Su-Sıvı Kaybı)

27
0
Gebelikte Dehidrasyon (Su-Sıvı Kaybı)

Gebelikte dehidrasyon sadece susamış bir durum değildir. Bir kadın hamilelikte dehidrasyondan muzdarip olduğunda, bünyenin alabileceğinden daha hızlı su kaybetmesi demektir.

Gebe olduğunuzda su her zamankinden daha önemlidir çünkü plasenta oluşmasına yardımcı olur. Plasenta, bebeğinizin içinizde büyüdüğü için besin gücüdür, bu yüzden yeterli su almazsanız, sonuçlar ciddi olabilir. Su ayrıca hamilelikte daha sonra amniyotik kese oluşmasına yardımcı olur.

Bunu yeterince desteklememek de ciddi sorunlar doğurabilir. Bu nedenle, sadece hamilelikte dehidrasyon belirtilerini ve yan etkilerini tanımakla kalmayıp, ilk etapta nasıl önlenebileceğini de bilmek önemlidir.

GEBELİKTE DEHİDRASYON NEDENLERİ

Gebelikte dehidrasyonun kökenleri oldukça basittir. Yeterince su içmediğinde susuz kalıyorsun. Vücudunuz sadece uygun şekilde çalışmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda doğmamış bebeğinizi sağlıklı tutmak için de yeterli suya ihtiyaç duyar.

Yeterli su içmemekle birlikte, hamilelikte dehidrasyon da hamile bir kadın sıcakta çok fazla zaman geçirdiğinde ya da vücudu çok fazla aktivite nedeniyle aşırı ısınmaya başladığında da gerçekleşebilir. Bazen normal olduğunu düşünebilirsiniz ama sonra aşırı sıcak hissetmeye başlayabilirsin. Bu, susuz kaldığınızı gösteren bir gösterge olabilir.

Birçok kadın ilk trimesterde (ilk 3 aylık dönem) sabah bulantıları geçirdiği için, erken gebelikte dehidrasyon bazen sabah hastalığına da atfedilir. Kusma ardarda sıvıları kaybetmenize ve susuz kalmanıza neden olabilir. Diğer yaygın nedenler arasında diyare (ishal) ve ateş vardır.

GEBELİKTE DEHİDRASYON NORMAL MİDİR?

Evet. Tüm çeşitli nedenleri göz önünde bulundurduğunuzda, bir kadının hamile iken susuz hale gelmesi nadir değildir.

GEBELİKTE DEHİDRASYON BELİRTİLERİ

Eğer susuz kalmışsanız, vücudunuz size daha fazla su içmeye başlamanız gerektiğini bildiren küçük işaretler verecektir. Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, farkedeceğiniz başlıca belirtilerden biri idrarınızın renginde olacaktır. Eğer susuz kalıyorsanız, idrarınız daha şeffaf bir renk yerine koyu sarı olacaktır. Bununla ilişkili güçlü bir koku da olabilir. Bunu fark ettiğiniz anda, daha fazla su içmeye başlayın!

Diğer belirtiler şunlardır:
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Kuru cilt ve ağız
  • Şişmiş dil
  • Kuru dudaklar

Bu semptomlardan herhangi birini yaşamaya başlarsanız, su içmeye başlayın ve dinlenin. Doktorunuzu aramak ve neler olduğunu açıklamak da iyi bir fikirdir. Doktor bebeğinizin ve sizin sağlığınızın iyi olduğundan emin olmak için kontrol isteyebilir.

Ayrıca ciddi dehidrasyon belirtileri vardır. Aşağıdaki belirtiler hastaneye gitmeniz gerektiğini gösterebilir çünkü acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir:

  • Az ya da hiç idrar
  • Çok koyu idrar
  • Göz altı morarmaları
  • Hızlı kalp atışı ve nefes alma
  • Düşük kan basıncı

Bir şey doğru gitmediğini düşünüyorsanız asla hafife almayın. Hemen tıbbi yardım alın.

GEBELİKTE DEHİDRASYON TEHLİKELERİ

Hamileyken susuz kalmak hem siz hem de doğmamış bebeğiniz için tehdit oluşturabilir. Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, susuz kaldığınızda, sadece amniotik sıvının yanı sıra nöral tüp defektlerinin de düşük olma riskini üstlenirsiniz. Ayrıca, erken doğum yapmaya başlama riski de vardır.

Düşük amniotik sıvı bebeğin büyümesini etkileyebilir çünkü ihtiyacı olan besinleri alamaz. Bir bebek yeterince amniyotik sıvı almazsa, aynı zamanda rahime karşı da uzanabilir, çünkü etrafta yüzmek için yeterli su yoktur. Bu deforme olmuş eller ve ayaklar gibi doğuştan gelen engellere yol açabilir.

Dehidrasyon ayrıca Braxton-Hicks kasılmalarına da yol açabilir. Rahimin sıkılaştığı zamandır. Her ne kadar sadece bir iki dakika sürseler de, Braxton-Hicks kasılmaları huzursuz olabilir ve gerçek kasılmaları taklit edebilir.

Bunları sık sık tekrarlamaya başlarsanız, ne kadar su içtiğinizi düşünün, çünkü su kaybettiğinizi gösteren bir işaret olabilir. Bazı kadınlar susuz kaldıklarında prematüre doğum yaparlar, çünkü kan hacmi azalır , bu da kasılmalardan sorumlu olan oksitosin seviyesini artırır.

Bir kadın hamilelik sırasında susuz kaldığında, anne sütünün miktarı ve kalitesi de etkilenebilir. Vücudun yeterince sıvı almaması nedeniyle süt üretmesi daha zordur.

Dehidrasyon vücut ısısını yükselttiği için, kas felci ve idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra ısı çarpması ve ısı tükenmesi riski de vardır. Hamilelik sırasında ciddi şekilde susuz kaldığınızda, IV (intravenöz) uygulanan sıvıları almak için hastaneye gitmeniz gerekebilir.

HAMİLELİK SIRASINDA DEHİDRASYON NASIL ENGELLENİR?

Hastaneye gitmekten kaçınmak istiyorsanız, oldukça basit önlemi bulunmakta. Hamileyken yeterince sıvı içmeniz. Bu, tüm hamilelik dehidrasyon ilaçlarının en çok tavsiye edilenidir.

Ne kadar yeterli? Hamileyken, günde 10 bardak sıvı içmeniz önerilir. Tavsiye edilen içecek sudur, ancak günlük süt, sebze suyu veya doktorunuzun önerdiği diğer içeceklerinizi de alabilirsiniz . Bu sıvıların hepsini bir kerede içmeyin, çünkü böbreklere gereksiz baskılar koyacaksınız. Bunun yerine, güne yaymalısınız.

Eğer sıcak bir iklimde iseniz ya da bir tür yorucu faaliyetler yapıyorsanız o zaman daha fazla sıvı içmeniz gerekir.

Ayrıca aşırı ısınmaya neden olabilecek aktivitelerden kaçınarak dehidrasyonu önleyebilirsiniz. Çok sıcak hissetmeye başlarsanız, o aktiviteyi bırakın, su için ve dinlenin.

Kafein içeren çay ve kahve gibi içeceklerden kaçının. Kafein içeren içecekler, dehidrasyona neden olan idrar miktarını arttırabilir.

Sabah hastalığınız varsa, kusacağınız gibi hissetmediğinizde sıvı içmeye çalışın. Bu, hastalandığınız zaman susuz kalmanızı önlemeye yardımcı olacaktır.

Birçok kadın gün boyunca çok fazla sıvı içmek zor olduğunu söylüyor. Bu yüzden hamileyken yanınızda bir su şişesi bulundurmanız iyi bir fikir. Bu şekilde, hamileliğin dehidrasyonundan kaçınmak için nerede olursanız olun gün boyunca yudumlayabilirsiniz.

Önceki İçerikDünyanın İlk Kurulan En Eski Üniversiteleri
Sonraki İçerikSigaranın Sağlığa Zararları Nelerdir?

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz