Ergenlik dönemi, şüphesiz herkesin en önemli ve özel dönemlerinden biridir. Sadece çocuklar için değil birer yetişkin olan anne ve babalar içinde oldukça önemli bir dönemdir. İleride çocuğun kendi kişiliğini oluşturması bakımından sağlıklı bir ergenlik dönemi çok önemlidir. Ergenlik döneminde ebeveynlere daha çok sorumluluk düşer. Çocuk açısından çalkantılı geçen bu dönem üstüne birde ailelerle çatışma yaşandığında daha da karmaşık bir hal alabilir, işte bu yüzden Anne babanın daha bilinçli davranması gerekir.
Çocuklarımızı ve bizleri ergenlik döneminde neler bekliyor bir göz atalım.
Ergenlik Döneminin Genel Özellikleri
- Ergenlik dönemi çocuğun fiziksel ve ruhsal olarak değişime uğradığı bir dönemdir.
- Her çocukta farklılık göstermekle beraber ergenlik dönemi çocuk için oldukça çalkantılı geçer. Çocuk aile ve yakın çevresiyle sürekli çatışma hali yaşayabilir.
- Bu dönemde çocuk karşı cinse karşı duygusal açıdan yakınlık hissetmeye başlar.
- Arkadaş çevresiyle daha çok zaman geçirmeye başlar. Kısaca aile bireylerine bağlılık azalır, sosyalleşme artar.
- Bu dönemde çocukta kendi kendine yetebilme düşüncesi oluşur. Özgür olmak ister ve bu doğrultuda davranır.
- Fiziksel açıdan büyüdükleri ve değişime uğradıkları için sakarlıklar görülür. Sürekli ellerini kollarını bir yerlere çarpmaya başlarlar ki bu fiziksel gelişimlerinden kaynaklı bir durumdur.
- Ergenlik dönemi çocukların en sağlıklı oldukları dönemdir. Bu dönemde kolay kolay hasta olmazlar.
- Bu dönemde çocuklarda sivilcelenmeler oldukça fazladır.
- Ergenlik çağındaki çocuk ‘’Ben ‘’ merkezli bir yapıya bürünür ve bu yönde hareket eder. Kendi düşünce ve istekleri onun için daha önemlidir ve herkesin bu doğrultuda hareket etmesini bekler.
- Ergenlik döneminin en önemli özelliklerinden biride çocuklardaki kimlik arayışıdır. Bireyin ne çocuk nede yetişkin olarak kabul edildiği bu dönemde ergen uyum sağlamakta zorlanır ve kimlik arayışına girer.
- Çocuğun ergenlik döneminde temel değer yargıları şekillenmeye başlar.
Anne ve Babanın Ergenlik Döneminde Çocuğa Karşı Tutum ve Davranışı Nasıl Olmalıdır?
Oldum olası ergenlik döneminim çocuklardan çok anne ve baba için daha önemli olduğunu düşünmüşümdür, çünkü çocuklar gerek psikolojik gerek bedensel olarak değişim evresi yaşarlar. Bu dönem onlar için zaten zor ve karmaşık bir dönemdir. Dolayısı ile ebeveynlerin daha anlayışlı olması gerekir. Birde onların bu konuda tecrübeli olduklarını düşünürsek çocuklar bu dönemde iki katı anlayışı hak ediyorlar. Aile zaten bu dönemi geçirdi ve bu dönemin zorluklarını en iyi onların anlaması gerektiğini düşünüyorum.
Gelelim çocuklarına karşı nasıl bir tutum izlemeleri gerektiğine…
- İlk olarak ailenin bu dönemde çocuklarına karşı tahammül seviyelerini arttırmış olmaları gerekir. Yaptıkları hatalara karşı hoşgörülü tavrı elden bırakmamaları gerekiyor ki ilerde çocuğun daha büyük hatalar yapmasına engel olabilsinler.
- Bu dönemde anne ve babaların yaptığı en büyük hatalardan biri de çocuğu arkadaş çevresinden uzaklaştırma isteğidir. Ergen bu durumdan çok rahatsız olur ve durum ailenin aleyhine sonuçlanabilir. Aksine çocuk arkadaşlarından uzaklaşmak yerine anne ve babadan uzaklaşır. Anne baba olarak daha öngörülü olabilirsiniz ama bırakın çocuğunuz bazı şeyleri kendisi tecrübe etsin. Sık sık müdahale etmeyin, tabi ki çok büyük hatalara meyil etmediği sürece.
- Ergenlik döneminde ailenin çocuğun özel hayatına saygılı olması da oldukça önemlidir. Çocuklarının artık birer yetişkin olma yolunda olduklarını kabullenip onunda bir özel alanının olabileceğini unutmamalılar.
Çocuklarınız bir daha bu çağlara geri dönemeyecekler bırakın tadını çıkarsınlar 🙂