Anasayfa Sağlık Aflatoksin Nedir?

Aflatoksin Nedir?

24
0
Aflatoksin Nedir

İnsanların tükettiği bir çok gıdada, tahıl ürünlerinde, hayvan yemlerinde ve her türlü hububat ürününde rutubetin ve nemin yüksek olmasına ve aşırı sıcaklığa bağlı olarak, bir çok mantar türü oldukça hızlı bir şekilde üreyerek mikotoksin yani küf zehiri olarak bilinen ve insan sağlığına oldukça zararlı bir zehir üretir. Bu zehirin en önemli olanı Aflatoksindir.

Aflatoksin, kuvvetli bir toksin ve kanserojen maddedir. Toksini en yüksek ve etkili olanı ise hem kanser hem de genlerin yapısını kolaylıkla değiştirebilen toksin olan Aflatoksin B1’dir.

Küflenen yiyeceklerin üzerlerinde pamuksu görünümde, bazen değişik yeşilimsi renkte üreyerek çoğalırlar. Ürünün üzerinde gözle görülür küf olmasa bile iç taraflara kadar girebilirler. Bu sebeple küflenmiş her türlü gıdanın, küflenmiş kısmını atarak diğer kısmını tüketmek kesinlikle yanlış bir davranıştır.

İnsan ve hayvanlar mikotoksinleri direk, aflatoksinle temas edilmiş ürün ve yemleri tüketerek almaktadır. Aflatoksin bulaşan yemlerle beslenen hayvanların, yumurta, süt, peynir gibi ürünlerede bu şekilde toksin bulaşır. Bu yolla da insanlara kolaylıkla geçer.

Küflerin sebep olduğu zehirlenmeler, kısa zamanda belirti vermez. Fakat küflü besinlerin uzun süre tüketilmesi halinde sinsi bir şekilde ve yıkıcı bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Aflatoksin Oluşabilen Ürünler Nelerdir?

Sert ve kabuklu, bunun yanı sıra yağlı ve kuru meyvelerde aflatoksin oluşumu görülmektedir.

Bu gıdaların bazıları:

  • Fındık
  • Yer fıstığı
  • Kuru üzüm
  • Antep fıstığı
  • Bazı kurutulmuş meyveler
  • ve en dikkat edilmesi gereken gıdalar ise süt ve süt ürünleridir.

Aflatoksinin İnsan Sağlığında Etkileri

Günlük yaşantıda oldukça sık görülebilen ve hemen hemen her türlü gıda maddesinde üreyen küfler, son zamanlarda üzerinde önemle çalışılan araştırma konusu olmuştur.

Küfler, değişik koşullarda ham yada işlenmiş gıdalarda üreyip çoğalarak bir taraftan ürünün kalitesini değiştirip bozulmasına sebep olurken diğer taraftanda da insan sağlığı adına az yada çok zararlı olan toksik yani zehir oluştururlar. Küfler oldukça geniş bir kategoride olup bu küfleri halk, maya yani pas hastalığına sebep olan organizmalar, bitkilerde çürümeye sebep olan, insan ve hayvanlarda hastalığa neden olan etkenler olarak bilirler. Fakat insanlar tarafından gıda maddesi olarak tüketilen, yenilen mantarların da aynı kategoride olduğu bilinmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deney çalışmalarında en önemli etkilenen organın karaciğer olduğu tespit edilmiştir. Karaciğer hasarı dışında ise kansere yol açtığıda saptanmıştır.

Önceki İçerikAlevilik Nedir?
Sonraki İçerikAldatan Erkek Böyle Yakalanır

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz