Anasayfa Sağlık Adet (Regl) Döneminin Kadın Sağlığı Açısından Önemi

Adet (Regl) Döneminin Kadın Sağlığı Açısından Önemi

123
0
Adet (Regl) Döneminin Kadın Sağlığı Açısından Önemi

İnsan vücudunda gerçekleşen her bir değişimin mantıklı bir açıklaması vardır. Yüzünüzde çıkan bir sivilcenin bir değil, birden fazla nedeni olabilir. Ergenlik dönemi ile birlikte değişen hormonlar, kozmetik ürünlerin kullanılması, sağlıksız beslenme vebenzeri. örneklerle bu nedenler çoğaltılabilir. İnsan vücudunda çıkan sivilce aslında vücudun tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir değişimdir. Aynı şekilde kadınların regl olmasının da mantıklı açıklaması olmakla birlikte kadın sağlığı açısından son derece faydaları vardır.

Regl Nedir?

Regl olması kötü ancak olmaması çok daha fazla kötü olan fizyolojik olaylardan bir tanesidir. Reglin kısa bir öyküsü… Halk arasında aybaşı, adet vb. anlamlara gelen ve kadınların ayda bir yaşamış oldukları döngüsel bir olaydır. Döllenmenin olmadığı vakitte rahmin iç tarafında bulunan ve yapışan tabaka, damarlar aracılığı ile beslenir. Gelişimini tamamlayan yumurta hücresi yerini yeni gelecek olan dokuya teslim ederek dökülmeye başlar ve bu süreçte kadın bedeninden dışarı kan atılır.

Ülkemizde yanlış bilinen bir gerçek vardır ki, kız çocuğu bekâretini kaybettiğinde değil, regl bir diğer adı ile adet olduğunda kadın olur. Kadın olmak regl dönemi ile başlayıp ömür boyu devam eden bir süreçtir. Ergenlik; insan bedeninde köklü değişimlerin yaşanmasından meydana gelir. Bu anlamda kadınlığa ilk geçiş yani regl döneminin başlaması kadınlarda görülen köklü değişimlerden bir tanesidir. Kadınlığa ilk geçiş yaşı genellikle 10-12 yaşları arasında değişmekle birlikte bu yaş geriye veya ileriye de çekilebilir. Bu bağlamda bütün kadınlarda regl başlangıç yaşı aynı yaşta gerçekleşir demek doğru olmayacaktır. Bireyler arasındaki farklılıklar, genetik özellikler, iklim, sosyoekonomik şartlar vb. nedenlerden dolayı regl başlangıç yaşı kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Örneğin; iklimi sıcak olan bölgelerde regl başlangıç yaşı daha erkenken, iklimi soğuk olan bölgelerde ise daha geç yaşlarda başlayabilmektedir. Regl başlangıç yaşı bu farklılıklardan dolayı 9 yaşında da 15 yaşında da görülebilir. Lakin 9 yaşından önce adet görmeye başlamak veya 15 yaşına gelindiği halde adet kanamalarının başlamaması bir sağlık sorunudur. Kadınlarda regl dönemi 40 yaşından itibaren sonlanmaya başlar ve kadınlar yeni bir döneme menopoz dönemine girerler.

Kadınlarda regl dönemi yani bir adetin başlangıcından itibaren diğer bir adetin başlamasına kadar geçen zaman yaklaşık 28 gün olarak devam eder ve bu döngü 21-35 gün arasında tekrarlanması da normaldi. Adetin süresi de farklılık gösterebilmektedir çoğu adet 3-5 gün sürmektedir ancak 2-7 gün arası da normal sayılmaktadır.

Regl Döneminin Kadın Sağlığı Açısından Faydaları

Hayatta kadını en güçlü yapan şey kuşkusuz anneliktir, anneliği sağlayan şey ise regl günleridir. Regl döngüsü kadınların hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendilerini yenilemesini sağlar. Belirli sürelerde adet döngüsünün tekrarlanması; kadının üreme fonksiyonunu garantine altına alınıldığının bir göstergesidir. Aslında insan neslinin devamının sağlanmasında kadınların regl olmasının önemi kuşkusuz tartışılamaz.

Kadınların adet günlerinde diğer günlere oranla metabolizması çok daha hızlı çalışır ve bağırsaklar normalden biraz daha gevşek olur böylece sindirim sitemi daha hızlı çalışır.

Vücuttan bulunan kirli kan atılarak yenisi üretildiği için yenilenme meydana gelir.

Östrojen hormonu artışıyla cilt ve saç daha parlak olur. Östrojen hormonu; kadınların adet döngüsü sırasında rol oynayan hormonudur.

Kadınlar adet döneminde diğer dönemlere oranla daha fazla tatlı yiyecek tüketme isteği duyarlar. Tatlı yiyecekler mutluluk vericidir.

Kadınların hassas ve narin dönemlerinden birisi regl dönemleridir. Kadın sağlığı hatta insan neslinin devamı açısından regl dönemi son derece önemlidir. Regl dönemi ile birlikte aslında insan neslinin devamı garanti altına alınmaktadır. Regl dönemi ile birlikte vücut bir döngü içerisinde girmektedir ve bu döngü belli bir yaşa kadar devam etmektedir. Menopoz dönemine geçiş ile birlikte sonlanan regl nedeni ile kadınlar sağlık problemleri yaşamaktadırlar. Bu vebenzeri gibi nedenlerden dolayı regl dönemi kadın sağlığı açısından önemlidir.

Adet (Regl) Sancısı Oluşumu

Tıp literatüründeki adı dismenore olan adet sancısı mensturasyon döneminde duyulan ağrı, kissedilen kramptır. Regl döneminde rahimde üretilen prostoglandin adındaki kimyasal, rahimdeki kanamanın kontrolünü sağlar. Rahim kasılmasına bağlı olarak rahme giden kan akımı ve oksijen azalır. Bu durum ağrı hissedilmesine neden olur. Ağrı kanama öncesi veya kanama ile beraber devam edip 1-3 gün içinde yavaş yavaş azalır.

Regl ağrısını normal olarak her kadın hisseder. Fakat ağrı algısı, sosyal düzey, eğitim, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak bazı kadınların yaşadığı regl sancısı şiddetli olur. Yapılan araştırmalar regl sancısı çeken kadınların %25’ inin bu dönemde yaşam kalitesinin düştüğünü, öğrenim görmekte olan kadınların başarısının düştüğünü göstermektedir. Sancı kimi zaman bulantı, kabızlık, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, soğuk algınlığı, halsizlik, çarpıntı, bel ve sırt bölgesinde ağrı ile birlikte olur.

Adet Sancısı Türleri

Adet sancısının primer ve sekonder olmak üzere iki türü vardır. Primer dismenore en sık görülen regl olup ağrı reglin 1-2 gün öncesinde başlayıp 2-4 gün sürebilir. Sekonder dismenore üreme organları ile ilgili başka sorunlara dayanan genellikle 35-40 yaş arasındaki kadınlarda görülen ağrıdır. Sekonder tipte regl ağrısının nedenleri çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, miyomlar, rahim, tüpler ve yumurtalıklarda bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar ve adonomyozistir.

Adet Sancısında Tedavi

Adet sancısı şiddetlendiğinde bu üreme organlarındaki başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Çoğu zaman nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler sancıyı hafifletse de yetersiz kaldığı durumlarda doktor gözetiminde doğum kontrol hapı kullanılabilir. Doğum kontrol hapları rahim duvarını inceltip prostaglandinler adlı kimyasalların miktarını düşürdüğü için daha az ağrı hissedilir.

Adet Sancısına İyi Gelen Basit Yöntemler

  • Yavaş tempolu bir yürüyüş
  • Karın bölgesine sıcak su torbası konulması kan akışını rahatlatır
  • Sıcak duş
  • Sigara alkol ve kafeinden uzak durmak
  • Alt karın bölgesine hafif bir masaj yapmak
  • Stres ile başa çıkmak
  • Orgazm olunması rahimin kasılmasını buna bağlı olarak kan akışının hızlanarak beynin ağrı hafifleten doğal kimyasallar ile dolmasını sağlar
  • Gece yastığa birkaç damla lavanta yağı damlatmak sancılı günde rahat bir uyku sağlar
  • Günde 3 bardak limon veya bal karıştırılmış zencefil çayı tüketmek prostaglandin seviyesini düşürür.
  • Kafeik asit içeren fesleğen ile hazırlanan çay içmek
  • Günde 2-3 bardak bir miktar bal ile tatlandırılmış sıcak su
  • Günde 2-3 bardak bir miktar bal ile tatlandırılmış rezene
  • Kalsiyum, selenyum, magnezyum, potasyum, demir ve B6 vitamini açısından zengin şeker kamışı pekmezi tüketmek
  • Adet sancılarını gidermede etkili olan maydanoz tüketmek
  • E vitamini takviyesi almak

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Tedavisi

PMS (premenstrüel sendrom) diğer adıyla adet öncesi gerginlik sendromu, adet kanaması geçiren kadınlarda kanamadan önce başlayıp kanama süresince devam eden birtakım olayları içeren dönemdir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Belirtileri

Hayatı insana tabir-i caizse zindan eden migren ağrılarının kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu oranın bu denli yüksek olma sebeplerinden biri hiç kuşkusuz kadınlarda adet döneminde görülen migren türüdür.

Menstrüel ismi verilen bu migren türü kadınların adet gününden iki üç gün önce başlayabildiği gibi, adetin başladığı ilk üç gün içinde de görülebilir.

Regl öncesi veya esnasında “regl sendromu” denen duyguyu yoğun olarak yaşayan kadınlarda görüldüğü öne sürülen bu migren türü neyse ki çoğunlukla aurasızdır.

1996 yılında Amerika’da 12 migrenli 12 migrensiz kadın üzerinde yapılan bir araştırma regl döneminde migrenin arttığını ve bu dönemlerde stresle başa çıkmanın zorlaştığını kanıtlamış olsa da bu araştırma sadece bir aylık olduğu ve az sayıda denek üzerinde gerçekleştirildiği için kesinlik içermemektedir.

Fakat adet döneminde migrenin tetiklenmesini açıklaması bakımından sadece adet ağrıları ve hormonal değişikliklerin kanıtlanagelen psikolojik etkisi bile yeterli görülmektedir.

Bu belirtileri genel olarak sayacak olursak;

  • Uyku düzeninde bozulmalar
  • Aşırı stresli ve gergin olma durumu
  • Ani duygu durum değişimleri
  • Ruh halinde bozukluklar
  • Bunalım
  • Sıcak basması
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Sivilcelenme
  • Göğüs bölgesinde aşırı hassasiyet
  • Kasıklarda ve karın bölgesinde sancılanmalar
  • Karında şişkinlik
  • Baş ağrısı
  • Kramp
  • Ödem
  • Beslenme bozuklukları
  • Cilt problemleri

gibi birtakım problemler diyebiliriz. Bunlar günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen ciddi problemlerdir. Adet öncesi gerginlik sendromu bazı kadınları çok fazla etkilemezken, bazılarını ise depresyona kadar bile sürükleyebilir. Çoğu kadın her ne kadar normal karşılayıp, bunları kabullenip, görmezden gelse de ilerleyen zamanlarda daha ciddi sorunlar meydana getirmemesi için bazı önlemler alınmalıdır.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromunu Azaltmak İçin Yapılabilecekler

Adet öncesi sinirlilik nasıl geçer, adet öncesi sendromu nasıl atlatılır, adet öncesi sendromuna ne iyi gelir?

Bulguların çoğunu tetikleyen şeylerin başında aşırı kafein, tuz ve alkol tüketimi gelmektedir. Bunlardan olabildiğince kaçınmak hayat kalitenizi arttıracağı gibi, bu belirtilerin çoğunun azalmasında da büyük derecede rol oynayacaktır.
Bunların yanı sıra sigaradan uzak durmak, bol bol egzersiz yapmak, D vitamini, folik asit ve kalsiyum gibi mineraller içeren besinleri tüketmek, bolca sebze ve meyve tüketerek sağlıklı beslenmek, bol bol su içmek, stresle başa çıkmanın yollarını bulmak, düzenli uyumak gibi eylemler de daha rahat bir regl dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır.
Adet döneminde ortaya çıkan baş ağrılarının menstrüel migren olup olmadığını anlamak ve buna göre tedavi desteği almak için mutlaka bir doktora başvurulması da önerilir.

Adet Söktürücü Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

Aşağıdaki yöntemlerle adet dönemini öne çekebilir, peryodik süreci düzene sokarak adet söktüren bitkilerden yararlanabilirsiniz. Serviks bölgesini uyaran hareketlerle ya da doğal bitkilerle adetinizi kolayca söktürebilirsiniz.

Maydonoz Kürü

Maydonoz bitkisinin içinde adiol adlı bir madde bulunur ve bu madde selviks bölgesini uyaran ve kanamayı kolaylaştıran bir oluşumdur. Bu nedenle düzenli olarak maydonoz suyu hazırlayarak tüketebilirsiniz.

Hazırlanışı

5 su bardağı suyun içine bir bağ maydonozu atılır ve kaynatılır. Yarım saat bekletilir ve bir gün boyu bitene dek tüketilir.

Rezene

Öte yandan rezene bitkisi de kanı sulandıran ve rahat adet olmayı sağlayacan bitkilerdendir. Rezene bitkisinin içinde Emmenagogue adlı bir madde bulunur.

Hazırlanışı

Bir su bardağı suya iki kaşık rezene tohumu atılır. Bu karışım bir gece ağzı kapalı olarak bekletilir ve ertesi günü süzülerek içilir. Adet sancılarını dindirici özelliği vardır.

Aloe Vera

Mensturasyon sorunlarınız için aloe veradan yararlanabilirsiniz. Aloevera çiçeği seralarda ve çiçekçilerde kolaylıkla bulunabilecek olan sukülentgillerden bir bitkidir.

Hazırlanışı

1 adet aloe vera bitkisinin yaprağı koparılır, içinden çıkan jeli bir kaba alınır ve bal ile karıştırarak tüketilir. Mens dönemi haricinde 3 ay boyunca bu karışımı her sabah düzenli olarak tüketilmelidir.

Zerdeçal

Damarları ısıtıcı etkilere sahip olan bir baharat türevidir. Selviks bölgesinde yer alan damarları ısıtarak damarları faaliyete geçirir. Adet kanamasını hızlandıran ve sancıları dindiren özellikleri vardır. Bu nedenle adet olmadan bir hafta önce içeceklere bir çay kaşığı kadar eklenebilir ya da yiyeceklere ekilebilir.

Kekik

Mensturasyon döneminde kekik yaprakları da rahatlatıcı özelilikler veren bitkilerdendir.

Hazırlanışı

Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kekik konur ve gün içinde haricen bu içilir.

Önceki İçerikAcılı Ezme Tarifi
Sonraki İçerikBabil İmparatorluğu

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz