Anasayfa Sağlık Acıyan Tereyağına Ne Yapılır?

Acıyan Tereyağına Ne Yapılır?

12768
0
Acıyan Tereyağına Ne Yapılır

Tereyağının veya kaymağın acımaya başlamasının sebebi bayatlamaya yüz tutmasıdır. Elbet bazı yöntemlerle geri döndürmek mümkündür ancak evde küçük yaşta çocuk yahut bünyesi hassas kimseler varsa acımış tereyağının bu kimselere yedirilmesi her ne kadar acılığı giderilmiş olsa dahi pek sağlıklı değildir. Tereyağının acılığını gidermek için en etkili ve en meşhur yöntem havuç yöntemidir.

Orta boyda bir adet havuç kabukları iyice soyularak yıkanıp temizlenmiş ve tek bir damla dahi kalmayacak şekilde kurulanmış olması gerekir. Akabinde temizlenip kurulanmış olan havuç tereyağının içerisine konulur ve konulduktan sonra 5 saat bu şekilde bekletilir. Havuç, bayatlayan tereyağının acılığını alacaktır. Eğer geçen beş saate rağmen tereyağı halen daha acıysa geri döndürülemez derecede bayatlamış demektir ve yenisinin alınması gerekir.

Tereyağının Acımaması İçin Ne Yapılmalı?

Esasen bu sorunun cevabını verildiği zaman “Tereyağı ne şekilde saklanmalıdır ?” sorusuna da cevap verilmiş olur. Öncelikle tereyağı bozulmadan uzun süre muhafaza edilmek isteniyorsa içerisine bir miktar tuz atılıp karıştırıldıktan sonra saklanırsa ömrü uzatılmış olur. Özellikle Karadeniz yöresinde yaygın olan tuzlu tereyağı geleneği de bu yöntemden ileri gelir.

Tereyağı uzun süre sıcakta kalırsa veya uzun süre açıkta beklerse özelliğini kaybeder, acımsı bir tat alır ve yenmeyecek hale gelir. Bundan dolayı tereyağını serin ve karanlık bir ortamda muhafaza etmek en mantıklı seçim olacaktır. Dolayısıyla buzdolabında saklanmalıdır. Ancak fazla miktarda alınıp uzunca bir süre muhafaza edilmesi icap ediyorsa buzdolabı yeterli gelmeyecek ve derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerekecektir. Ancak tereyağı etrafında bulunan gıdaların koku ve tatlarını kolaylıkla özümseyebilmektedir, yani mümkünse diğer gıdaların yan yana bulunduğu ortamlarda tereyağı bulundurulmamalı veya kapalı bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir.

Önceki İçerikAğaç Falı Nedir?
Sonraki İçerikİnsan Bileğindeki Çizgilerin Anlamları

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz