Anasayfa Sağlık Su Çiçeği

Su Çiçeği

19
0
Su Çiçeği

Su çiçeği, çoğunlukla 15 yaşın altındaki çocuklarda, okul öncesinde görülen, kökeni Varisella zoster adındaki virüs olan yakın temas ile bulaşabilen bir cilt hastalığıdır. Genellikle kış ve bahar aylarında rastlanan Suçiçeğinin sebebi olan virüsün özelliği havada 1-2 saat canlı kalabilmesi ve çok hızlı çoğalabilmesidir. Dolayısıyla suçiçeği olan hasta ile direkt temasta bulunulması, suçiçeği hastasının öksürdüğünde ya da hapşırdığında havaya yayılan virüsün solunması ile hastalık bulaşır.

Temasın ilk dört gününde virüs lenf bezlerine yerleşip çoğalmaya başlar, yedinci gününde karaciğer dalak ve diğer organlara yayılır, on dördüncü günde genel belirtiler ile kendisini gösterir. Suçiçeği ilk döküntüler görülmeye başlamasının 1- 2 gün öncesinden döküntüler kabuk olana kadar geçen sürede bulaşmaya devam eder. Çocuklarda genellikle 5-10 gün devam eden suçiçeği iz bırakmadan iyileşse bile kaşıntılar sırasında mikrop kapılırsa iz kalması muhtemeldir.

Suçiçeğinin çeşitleri vardır ve ciddiyetine göre sıralama yapılacak olursa beyaz ve kırmızı başta gelirken en ağır suçiçeği siyahtır. Kabartılar sayıca az ve olup hacmi büyükse bağışıklık sistemi suçiçeğini kontrol edebilecek güçtedir. Kabarcıkların birinin batıp diğerinin çıkması tehlikelidir. Hastalığın üçüncü günü ve sonrasında ortaya çıkan kabarcıklar genellikle tehlikesizdir. Nefes alma verme sırasında zorluk ve ağır öksürük oluyorsa, kusma ve çok şiddetli baş ağrısı şikâyeti varsa, ateş 39 dereceden fazlaysa, ense ve sırtta tutulma ve ağrı varsa, ensede sertlik varsa, yaralar kanamalı ve akıntılıysa, gözler kızarık ve akıntılıysa, lenf bezlerinde şişlik görülüyorsa acil müdahale gerekebileceğinden hastayı en yakın sağlık kuruluşuna getirin.

Su Çiçeğinde Belirtiler

  • Ateş
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Burun Akıntısı
  • Veziküler döküntü ( içi sıvı dolu)
  • Kaşıntı

Yetişkin Suçiçeği Belirtileri

  • Ateş
  • Halsizlik ve uyku hali
  • Bulantı, kusma ve titreme
  • Göbekten başlayarak vücudun her yerine yayılan kaşıntılı içi dolu kızarıklıklar
  • Baş ve eklem ağrıları

Yetişkinlerde nadir görülmesine karşın suçiçeğine yakalanan yetişkinlerin ölüm oranı daha yüksektir. Özellikle yüksek ateş dikkate alınmalıdır.

Gebelikte Suçiçeği Belirtisi

  • Ateş
  • İçi svı dolu kesecikler ile kabuklanmış döküntünün aynı anda görülmesi

Gebelikte suçiçeği hem anne hem bebek için ciddi bir tehdittir. Bu nedenle suçiçeğine yakalanmış hamile kadın mutlaka doktor takibinde olmalıdır. Anne zatürre geçirebilir bebekte ise birtakım kusurlar oluşur. Bunlar anormal büyüme, görme bozukluğu, küçük kafa yapısıdır. Riskin büyüklüğü döneme göre değişir. İlk üç aylık dönemde risk %1 iken doğumdan önceki

6-12. Günde

Daha önce aşı olunmadıysa hamilelik sırasında zoster immün globulin (zig) iğnesi önerilebilir.

Yenidoğan Suçiçeği Belirtileri

  • Bebeğin huzursuz olması
  • Yüksek ateş
  • Vücudunun birkaç yerinde başlayıp tüm bedenine yayılan kırmızı içi su dolu kabarcıklar
  • Karın ağrısı
Suçiçeği Olan Çocuğa Ne Yapılmalı?

Suçiçeğinin özel bir ilacı yoktur. Birtakım önlemler almak gereklidir. Suçiçeği viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotik gerektirmez. 1-3 gün geçmeyen ateş durumunda doktor önerisiyle ateş dürücü ilaçlar, 7-8 gün süren kaşıntı için antihistaminik ilaç kullanılabilirsiniz. Hastalık bulaşıcı olduğu için son döküntü kabuklanana kadar çocuğu evden dışarı çıkarılmayın. Terleme kaşıntının hızını artıracağı için hasta çocuğu sıcak yerlerde bulundurulmayın, aşırı kalın giysiler giydirmeyin. Suçiçeği virüsü ile aspirin etkileşim yaptığında Reye Sendromu oluşarak koma durumu olur ve karaciğer, beyin harabiyeti olur hattaölümcül sonuçla karşılaşılabilir. Bu nedenle kesinlikle suçiçeği tedavisinde aspirin kullanılmayın. Kullandıysanız doktora başvurun. Yaraların enfeksiyon kapmasını engellemek için varsa çocuğun tırnaklarını kesin ve sabunlu suyla yıkayın. Çocuk küçük ise ve döküntüleri kaşımaya meyilli ise eldiven giydirin. Kaşıntıyı hafifletmek için limon, sirke yada benzeri şeyler kesinlikle sürmeyin.

Suçiçeği kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Suçiçeğinin kaşıntı yapan yaralarına dokunmak vücutta kalıcı leke ve çukurlar meydana getirebilir. Suçiçeği kaşıntısını hafifletmeyi ve yara oluşmasını önlemeyi amaçlayan krem ve losyonlar vardır. Doktora danışarak bu krem ve losyonlardan yardım alabilirsiniz.

Su Çiçeğine Banyo İyi Gelir mi?

Hastaya birkaç saatte bir serin veya ılık su ile duş aldırmanız hastayı ferahlatarak ateşin düşmesini ve kaşıntıların azalmasını sağlar. Ayrıca yaraların temiz kalmasını ve enfeksiyon oluşmasını engeller. Banyo sırasında lifle keselemek kabuk bağlamış yaraların kalkmasına, içi su dolu kabarcıkların patlamasına neden olacağından kesinlikle hasta liflenmemelidir. Kaşıntı hissini azaltmak için banyo suyunda ölçülü bir şekilde karbonat ile elma sirkesi kullanılabilir.

Suçiçeği Aşısı

Suçiçeği bulaşıcı bir hastalık olduğu için suçiçeği aşısı ile hem birey hem de toplum korunmuş olur. Aşının ilk dozu %90 koruma sağlar. Aşı olmuş çocukların suçiçeği olması ihtimali vardır. Ancak süreç daha kolay atlatılabilir. Ülkemizde suçiçeği aşısı tek doz olarak 12. Ayda uygulanır. Bazı ülkeler 4-6 yaşında ikinci dozu uygular. Çocuğunuzun neomisin antibiyotiğine ve jelatin maddesine alerjik reaksiyon öyküsü varsa, kanser ve bağışıklık sistemi rahatsızlığı varsa aşı yaptırmayın. Suçiçeği aşısından sonra 6 hafta kadar aspirin gibi salisilat içeren ilaçları kullandırmayın. Suçiçeği aşısı diğer aşılar ile aynı zamanda uygulanacaksa farklı enjektörler ve farklı bölgelerden yapılmalıdır. Suçiçeği aşısı ile canlı virüs aşıları (kızamık, kızamıkçık, kabakulak ) arasından en az 1 ay zaman geçmelidir. Aşının yan etkisi nadiren döküntü, ateş, enjeksiyon yerinde ağrı hassasiyet ve geçici kararsızlıktır.

Suçiçeği Çocuk Nasıl Beslenmeli?

Suçiçeği olan çocuğun bol sıvı tüketmesini, çorba ile beslenmesini sağlayın. Çocuğun acı gıdalardan ve baharatlı besinlerden uzak durmasını, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmesini, vitamin ve mineral eksikliği yaşamamasını sağlayın. Ekşi, çikolata, turşu gibi besinler kaşıntı yapabilir.

Önceki İçerik3 Adımda Doğru Ripped Jeans Kullanımı
Sonraki İçerikTürk İnsanının Karşılaşmaktan Nefret Ettiği 10 Durum

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz