Anasayfa Anne & Bebek Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir?

8
0
Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir

çocuklarda Kabızlık Nedir?

Dışkının normalden daha az sıklıkta ve katı halde olması gibi durumlarla karşımızı çıkan kabızlık, çocukluk döneminde en çok görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir.

çocuklarda Kabızlığın Tedavisi

Kabızlığı tedavi sürecinde rahatsızlığa neden olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi amaçlanmalıdır. Bu maksatla, öncelikle bağırsaklardaki dışkının boşaltılması ve bağırsak hareketliliğinin sağlanması gerekmektedir. Buna bağlı olarak tedavi sürecinde çocuk sabah ve akşam yemeklerinden sonra 10 dakika süre ile tuvalete oturtularak normal dışkılama alışkanlığı kazandırılması sağlanmalıdır. Bu tedavi aylarca çocuğun ağrısız dışkılama görülünceye kadar devam ettirilir. Bu aşamada çocuklar anüsteki çatlaklar sebebi ile ağrı hissettiklerinden dışkılama yapmaktan kaçınacak ve tedavi süresi uzayabilecektir.

Bunun önüne geçmek ve dışkılamanın daha kolay yapılabilmesi için dışkılamanın hemen öncesinde anüse vazelin veya zeytinyağı gibi yumuşatıcı etkisi olan maddelerden sürerek dışkılamanın kolaylaştırılması sağlanmalıdır. Bunun yanında bebeklerde gliserinli fitiller kullanılarak hem içerideki dışkının yumuşaması ve parçalanması hem de dışkının vücuttan kolay atılması sağlanır.

Çocuklarda ise günde iki kere sabah ve akşam olmak üzere lavmanla anüsten dışkıların boşaltılması sağlanabilir. Ancak bebek ve çocuklarda bu ilaçlar tedavi sürecinde fazla kullanılmamalıdır. Bağırsak boşaltıldıktan sonra bu ilaçlarla birlikte diyete de başlanmalıdır.

Kabızlıkta Diyetin Önemi

Kabızlık rahatsızlığı döneminde yapılan diyetin önemi sağlıklı ve düzenli bağırsak alışkanlığı kazandırmaktır. Diyette lifli gıdalara ağırlık verilmesi önemlidir. Bu gıdaların başında patlamış mısır, ıspanak, pırasa, taze fasulye, enginar, hurma, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gelmektedir. Bu lifli gıdalar hastanın bağırsaklarının düzenli çalışmasına yardım ettiği gibi gaz ve karın bölgesindeki şişliklerin azalmasını da sağlamaktadır. Yine bu süreçte bol sıvı tüketimi bağırsaklardaki besinlerin yumuşatılarak emilim ve kolay bir şekilde atılımına yardımcı olmaktadır. Bunun yanında diyete bağlı olarak yüksek protein ve yüksek kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri, kabızlığa neden olabilecek muz, makarna, pirinç lapası ve çay tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Sonuç olarak tedavi sürecinde doktor gözetimi yanında beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi hastalığın atlatılmasında gerekmektedir.

Önceki İçerikYazın Cilt Bakımı Nasıl Olmalı
Sonraki İçerikSpor Yapmadan Sağlıklı Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz